Udstilling Ny på udstilling Udstillingsregler (kort)

Udstillingsregler (kort)

Kattene er delt i fem kategorier: Langhår, semilanghår, korthår, orientalske katte og huskatte.

For racekattenes vedkommende er de desuden delt op efter alder, køn, om de er kastrerede eller ej, og endelig er der klasser, der viser, om de voksne katte tidligere har været udstillet og har opnået certifikater.

I henhold til FIFés udstillingsregler er der følgende klasser:

Klasse 1 – Supreme Champion (den højeste klasse for voksne, fertile katte)
Klasse 2 – Supreme Premier (den højeste klasse for voksne, kastrerede katte)
Klasse 3 – Grand International Champion
Klasse 4 – Grand International Premier
Klasse 5 – International Champion
Klasse 6 – International Premier
Klasse 7 – Champion
Klasse 8 – Premier
Klasse 9 – Åben klasse for fertile over 10 måneder
Klasse 10 – Åben klasse for kastrater over 10 måneder
Klasse 11 – Ungdyr (7-10 måneder)
Klasse 12 – Killinger (4-7 måneder)

I klasserne 3-10 konkurrerer kattene om certifikater, og der skal opnås et bestemt antal i et eller flere lande, for at katten kan rykkes op i næste klasse. Når katten er rykket op i henholdsvis klasse 1 eller 2 (alt efter om den er fertil eller kastrat), kan den ikke længere konkurrere om certifikater, men vil blive tildelt en ærespræmie.

Klasserne 1, 3, 5, 7 og 9 er forbeholdt fertile katte, og klasserne 2, 4, 6, 8 og 10 er forbeholdt kastrater. Når en kat bliver kastreret, begynder den forfra i udstillingssystemet og starter således i klasse 10, uanset at den som fertil havde nået at blive Grand International Champion eller endda Supreme Champion. En kat kan således - hvis den er rigtig flot - nå at blive både Supreme Champion og Supreme Premier!
De fertile og kastraterne konkurrerer både om Best In Variety (BIV) og nominering (NOM) til Best In Show (BIS). De konkurrerer hver for sig om disse i stil med de almindelige klasser, hvor de kæmper om certificater. Hver dommer kan nominere en kat i hver kategori, hun/han bedømmer. For at uddele et BIV skal der mindst være 3 katte i klasserne 1 - 9/2 - 10.

Killinger og ungdyr konkurrerer ikke om certifikater, de konkurrerer om placeringen Excellent 1 (EX1), og senere ved bedømmelserne også om placeringen Best In Variety (BIV) og nominering (NOM).

Et eksempel:
Hvis en killing skal begynde en udstillingskarriere, kan den udstilles første gang, når den er fire måneder gammel i klasse 12 – Killinger. Her opnår den ikke certifikater, men kan deltage i konkurrencen om at blive Best In Variety og også om at blive valgt til bedste killing – Best In Show.

Når den er syv måneder gammel rykker den automatisk op i næste klasse – klasse 11 Ungdyr – her foregår det på samme måde som i killingeklassen, men den konkurrerer nu mod killinger, der er mellem 7 og 10 måneder.
I denne periode kan katten opnå titlen Junior Winner, hvis den vinder BIS 5 gange. Dette er den eneste titel, katten kan få, som killing eller ungdyr.

Åben klasse
Når katten er 10 måneder gammel, starter dens egentlige showkarriere. Nu kan katten opnå certifikater og titler. Den første klasse kattene kommer i her er Åben klasse – Klasse 9. I denne klasse bliver katte tildelt certifikater, der hedder CAC. For at opnå et CAC skal katten være den bedste af kattene på en udstilling med samme køn, i samme farve og samme klasse og have opnået min. 93 point. I denne klasse kan katten opnå certificater (CAC), og det kræves, at disse skal tildeles af tre forskellige dommere.

Når de tre certifikater er opnået, får katten titlen Champion og rykker op i næste klasse – Klasse 7.

Champion
Her skal der igen opnås tre certifikater, men nu hedder de CACIB og tildeles kun, hvis katten kan opnå 95 points. Kravet er yderligere skærpet, for de tre certifikater skal opnås ved tre forskellige dommere i mindst to forskellige lande.

Når katten har fået tre CACIB bliver den International Champion og rykker op i klasse 5.

International Champion
I denne klasse skal der opnås 6 certifikater CAGCIB og pointkravet er nu 96 point.

De seks certifikater skal opnås ved tre forskellige dommere i mindst tre forskellige lande.

Seks gange CAGCIB gør katten til Grand International Champion og næste klasse er klasse 3.

Grand International Champion
I denne klasse stiger kravene igen. For at opnå et certifikat – CACS – skal katten have mindst 97 point. I denne klasse kræves 9 forskellige certifikater, tildelt af mindst tre forskellige dommere i mindst tre forskellige lande. Hvis dette opnås, har katten vundet certifikater på i alt 21 udstillinger og opnår derved den højeste titel, en kat kan opnå inden for FIFe – Supreme Champion.

Supreme Champion
Det er ikke alle katte, der har et udseende og en kvalitet, som gør, at den opnår denne titel. På årsbasis er det kun 30 - 40 danske katte, der opnår denne titel pr. år.

Med denne titel kan katte stadig udstilles, men nu i klasse 1 og vil fremover få tildelt Ærespræmie i stedet for et certifikat.

Hvis katten bliver neutraliseret kan den påbegynde sin udstillingskarriere forfra på endnu en udstillingskarriere som kastrat.

Nationale klasser:
Klasse 15 (AVL) er for avlskatte. Det er ikke avlskatten, der bedømmes, men dens afkom, udfra de resultater, de opnår på dagens udstilling i de respektive klasser, de er tilmeldt. Der skal være mindst 5 afkom fra to kuld til bedømmelse. Hver bedømmelse giver point, og der skal opnås mindst 90 points i gennemsnit for at kunne vinde klassen, også selv om der evt. kun er den ene kat tilmeldt i avlsklassen.

Klasse 16 er en opdrætsklasse. Her skal være mindst 7 katte med ens stamnavn til stede og til bedømmelse. Her skal ligeledes opnås min. 90 points i gennemsnit for at kunne vinde klassen.

Klasse 17 er for veteraner, dvs. katte hvis alder er mellem 6 og 10 år.

Klasse 18 er for pensionister, dvs. katte der er fyldt 10 år.

Klasse 19 er KULD klassen, som er for killinger fra samme kuld, i alderen fra 4 til 7 måneder. Der skal være mindst 3 killinger fra kuldet til fællesbedømmelse for at kunne stille op i kuldklassen.

Klasse 20 er 3 generationer, hvor 3 katte, der er i direkte familie med hinanden gennem 3 generationer, bedømmes.