Katte til salg Gode råd ved køb af kat

Gode råd ved køb af kat

- må også gerne læses af sælger!

Hvilken slags kat ønsker du?

Vælg en race, som du synes om. Der findes mange forskellige racer med meget forskelligt temperament, pelsplejebehov og aktivitetsniveau. Undersøg de forskellige katteracer. Hvis du ikke før har haft racekat, så brug lidt tid på at finde ud af, hvad der passer bedst til dig og din familie, fremfor kun at falde for udseendet.

På vores side med katte til salg, kan du søge efter ved hjælp af 1 eller flere af disse kriterier:

  • Størrelse

  • Aktivitetsniveau

  • Pelslængde

  • Pelspleje

Til nogle af racerne er der en specialklub. Det er en klub, hvis medlemmer specielt interesserer sig for en bestemt race. De kan give dig flere informationer om de enkelte racer.

Specialklubberne finder du på Felis Danicas hjemmeside (www.felisdanica.dk) eller under de enkelte racer her på hjemmesiden.

Hvis du ønsker en voksen kat, så vær kritisk og undersøg nøje, hvorfor katten er til salg. Du kan få alletiders kælemis, hvis du køber en voksen, steriliseret kat. Du får, hvad du ser. Som oftest er katten til salg, fordi opdrætteren ikke ønsker at avle på den længere.

Købet

Når du tænker på at købe en racekat, skal du tænke dig om, før du overhovedet kontakter vedkommende, som har killingerne til salg. Husk, at idéen med at vælge en kat af en bestemt race, er, at man så har en større sikkerhed for at vide, hvilken type kat, man får.

Stamtavlen viser kattens aner. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at man kan stole på de oplysninger, der står i stamtavlen.

Vær sikker på, at katten har en stamtavle udstedt af Felis Danica. Næsten alle racekatte i Danmark opdrættes med Felis Danica stamtavler. Stamtavlen koster kun et par hundrede kroner, så hvis du tilbydes "ægte uden stamtavle" til en langt lavere pris, så er du ved at blive snydt!

Når du kontakter sælgeren første gang, så bed om at få tilsendt et eksemplar af den købsaftale, som du evt. senere skal skrive under på. Så får du mulighed for at sætte dig ind i vilkårene i ro og mag. Når man først sidder hos opdrætteren med killingerne på skødet, så er man ”solgt”. Fortæl opdrætteren, om du ønsker et kuld killinger eller to med katten - få forventningsafstemt denne del, inden I handler.

En del killinger, der sælges som kælekatte, er allerede neutraliseret hjemmefra. Det sparer dig som køber for nogle penge, ligesom den lille risiko, der altid er ved at lægge både mennesker og dyr i narkose, er opdrætterens.

Bed om en sundhedsattest på killingen. Mange anvender i forvejen den, der er på bagsiden af Felis Danicas stamtavle, eller i vaccinationsattesten. Attesten skal oplyse kattens navn, undersøgelsesdato samt naturligvis være underskrevet af en dyrlæge og have dyrlægens stempel.

Killinger med Felis Danica stamtavle skal være mindst 14 uger gamle inden de må flytte! De skal endvidere være chipmærket, og nummeret skal fremgå af stamtavlen - enten trykt da stamtavlen blev udstedt, eller i form af en label med nummeret, hvis killingen endnu ikke var chippet ved ansøgningen.

Endelig skal den være vaccineret, og vaccinen skal stadig være gyldig, når du overtager killingen. Dvs. hvis der er gået mere end en måned siden første vaccination, så påhviler det opdrætteren at få killingen re-vaccineret inden flytning, så den stadig har en gyldig vaccination ved fraflytning.

Køb kun kat et sted, hvor du selv kunne tænke dig at være kat

Bed om at se kuldets mor, de øvrige katte i huset og de øvrige killinger i kuldet, hvis det er muligt. Killingernes mor kan godt se ud til at være noget ude af kondition og lidt medtaget, for hun har haft en hård tid med at passe de sultne unger, men killingerne skal være lækre og rene.

Sørg for at se det sted, hvor killingerne opholder sig til daglig. Det skal se pænt og indbydende ud. Killingerne skal være tillidsfulde og se velpassede ud. Ikke alle killinger kaster sig om halsen på fremmede med det samme, men hvis man tager sig lidt tid, så vinder nysgerrigheden som oftest over genertheden.

Køb aldrig en forsømt, upasset killing af medlidenhed. Det giver bare opdrætteren mulighed for at fortsætte med at opdrætte forsømte killinger. Se efter, om øjnene er klare, ørerne rene, og om der er tegn på dårlig mave.

Spørg opdrætteren, om der er noget bestemt, du skal vide om racen eller den bestemte killing, du ønsker at købe.

Spørg endvidere om killingen er forsikret inden køb. Alle levende væsner kan blive syge eller rammes af uheld og brække et ben. Dyrlæger koster mange penge, og udenfor normal åbningstid koster de rigtigt mange penge!

Hvis du eller din opdrætter er medlem af JYRAK, kan killingen forsikres med 10% rabat hos Agria, og hvis den forsikres, inden den fylder 4 måneder, er der større dækning på tænder. Overvej grundigt at få din killing forsikret!

Det er tilladt at sige nej - både for køber og sælger

Vær ikke bange for at sige NEJ, hvis forholdene ikke passer dig, eller hvis opdrætteren svarer i øst, når du spørger i vest.

Bliv ikke overrasket, hvis opdrætteren udsætter dig for et tredjegradsforhør. Sælger vil naturligvis sikre sig, at du vil give killingen det bedst mulige hjem. En ordentlig opdrætter ønsker mere end ”penge på bordet”.

Når du køber en killing hos en opdrætter, der er medlem af en af Felis Danicas hovedklubber, skal sælgeren skrive en købsaftale, der underskrives af begge parter. Denne aftale er dit bevis for, at du ejer katten, og der skal opdrætteren oplyse dig om, hvad der vigtigt at vide om killingen. Sørg for, at individuelle oplysninger og aftaler bliver skrevet ind i kontrakten.

Husk stamtavlen!

Sørg for at få stamtavlen med samtidig med, at du henter eller får leveret killingen. En del købere er i tidens løb blevet snydt, fordi det efterfølgende viste sig, at killingen slet ikke kunne få en stamtavle.

Undersøg, om sælger er medlem af en klub, der er tilknyttet Felis Danica og spørg, om det vil koste ekstra at få en Felis Danica stamtavle. Hvis sælger oplyser, at en stamtavle koster ekstra, så vær ekstra kritisk, for dette er forbudt ifølge Felis Danicas vedtægter.

Selv om du lige nu ikke tror, at du får brug for stamtavlen, så har mange købere i tidens løb senere ærgret sig over, at katten ikke havde en stamtavle, fordi de efterfølgende havde fået lyst til at gå på udstilling. Kun Felis Danica-tilsluttede klubber afholder certifikat-givende udstillinger.

Er du i tvivl, så gå hjem og tænk. Du skal kunne leve lykkeligt sammen med katten til dens dages ende. Vær opmærksom på, at der ikke findes en generel fortrydelsesret, forstået således, at du kan levere killingen tilbage, hvis du fortryder købet eller for eksempel hellere vil have en anden race, køn eller farve på katten.

Hvis uheldet er ude, og katten er syg

Du er beskyttet af købeloven, når du har købt en killing eller en voksen kat. Hvis der er mangler eller fejl på katten eller killingen, så ret henvendelse til sælgeren med det samme.

Hvis sælgeren jævnligt sælger killinger, er der tale om såkaldt forbrugerkøb. I så fald kan køberen ikke stilles dårligere i kontrakten end i købelovens bestemmelser.

Hvis det senere viser sig, at killingen ikke er rask eller har defekter:

  • Skaf skriftlig dokumentation fra din egen dyrlæge

  • Reklamér hurtigst muligt til sælgeren og forsøg at løse problemerne. Reklamér skriftligt. Notér datoer for samtaler og aftaler ned

  • Kontakt sælgerens hovedklub, hvis problemerne ikke kan løses ved en fornuftig dialog. Hovedklubberne har som udgangspunkt ingen sanktionsmuligheder, omend salg af syge dyr er en overtrædelse af vedtægterne. Men klubberne er ikke et incassobureau og har ikke i vedtægterne hjemmel til at gennemtvinge, at parterne kommer overens

Købeloven passer desværre ikke særlig godt til handel med katte og andre levende dyr, fordi man jo ikke køber en færdig vare men et levende væsen, som udvikler sig både fysisk og psykisk. Efter købeloven er der 2 års reklamationsret på skjulte fejl og mangler ved katten.

Efter købeloven er der som udgangspunkt fire muligheder, hvis der konstateres en mangel. Manglen skal have været til stede på leveringstidspunktet, men behøver ikke at have været synlig på leveringstidspunktet.

  • afslag i prisen (ved mangler, som katten lever fint med)

  • ophævelse af handel (ved svære mangler/aflivning)

  • behandling eller operation

  • bytte til anden killing

Synlige fejl skal oplyses af sælger. Ikke enhver fejl er en væsentlig mangel. F.eks. er en manglende tand eller et lille haleknæk ikke en væsentlig mangel ved en almindelig kælekat, fordi det ikke forhindrer katten i at leve et aktivt og lykkeligt liv i familiens skød.

Du kan inden for rimelighedens grænser selv vælge, hvilken mulighed du ønsker at anvende, så du er ikke tvunget til at levere killingen tilbage, hvis der er noget i vejen med den. De fleste mennesker (heldigvis da – det er jo meningen med købet), bliver glade for netop den killing, de har fået, og ønsker naturligvis ikke at tilbagelevere den.

Mangler, der viser sig inden for de første seks måneder efter leveringen, formodes at have været til stede ved leveringen, d.v.s. de enten er arvelige, medfødte eller kan tilskrives sælgerens/opdrætterens forhold. I denne periode er det sælgeren/opdrætteren, der skal dokumentere, at katten ikke fejlede noget på leveringstidspunktet.

De efterfølgende 18 måneder er det køberen, som skal bevise, at manglen var til stede på leveringstidspunktet.

Hvis købet går helt i hårdknude

Hvis situationen går fuldstændigt i hårdknude, så kan man som almindelig forbruger få sin sag prøvet i Nævnenes Hus: Du kan kontakte Mæglingsteamet for Forbrugerklager/Forbrugerklagenævnet via klageportalen for Nævnenes Hus.

For at kunne få behandlet din sag hos Mæglingsteamet for Forbrugerklager skal varen/ydelsen som udgangspunkt have kostet mindst 1.110 kroner, og højst 100.000 kroner.

Kontakt Nævnenes Hus

I cirka hver anden sag får køber ret, og såfremt en sælger pålægges en afgørelse fra Nævnenes Hus, så indeholder Felis Danicas vedtægter pligt til at følge afgørelsen.

Såfremt der er tale om et handelskøb, dvs. opdrætter til opdrætter, så tilbyder Felis Danica hjælp fra Mæglerordningen. Mæglerordningen tager sig IKKE af klager, der vedrører forbrugerkøb, dvs. opdrætter til forbruger salg.

Når alt det kedelige og fornuftige er på plads, og vidunderet ligger og flyder i sofaen, så ønsker vi:

Held og lykke med det nye familiemedlem :-)